Saturday, September 25, 2010

aku VS gastrik

Assalamualaikum...

Hmm...alhamdulillah aku dah tukar layout blog ke warna kegemaran aku..hikhikhik..Yang wane ijau tu taktau cantik ke tak untuk tulisan..harap tak berpinar-pinar la mata baca..ermm..maybe akan tukar balik wane if tak sesuai..hua3..

Hmm..nak dijadikan crite aku ada gastrik yang teruk...pelik jugak sebab aku ni memang ada masalah perut dari dulu lagi..mak cakap masa umur aku 1 tahun, aku selalu munta-muntah..Then, sejak dari itu, aku selalu muntah and sakit perut sampai la sekarang..nasib baik ada Zellox-II (ubat gastrik)..huhu..boleh la perot ni bertahan sikit..

Dekat kolej pun makin teruk..Masa puasa hari tu lagi bertambah teruk..memang sakit sangat..Bukan aku sorang je dalam family ada gastrik, dua orang adik aku yang lain pon ada gastrik gak..uish..bahaya la..

Hmm..so kirenya nak buat konklusi yang korang jangan main-main kalau ada gastrik sebab memang bahaya..aku dah serik..Tu la padahnye tak jaga makan plus maybe perut aku memang dari kecik lg manja..mak dah pesan jangan makan makanan yg pedas2..hehe..tapi aku bedal jugak sambal makcik Indon tu..uishh..mmg kaw kaw la..Itu la..kalau tak pedas mana nak rasa nikmat makan..hihi..


PUNCA2 GASTRIK:

* Merokok
* Meminum minuman beralkohol
* Jangkitan bakteria helicobacter pylori
* Kegagalan organ tubuh seperti kegagalan buah pinggang, pernafasan, jangkitan septisemia dan pesakit tenat yang boleh mengakibatkan stress ulser.
* Tabiat pemakanan yang tidak mengikut waktu.
* Gaya hidup yang tertekan (stress)
* Bahan-bahan kimia seperti ubat Non-Steroid Anti Inflammatory Drug (NSAIDs).

Setakat ini tiada bukti jelas yang mengaitkan beberapa jenis makanan sebagai penyebab terjadinya gastrik.

Namun, sesetengah makanan yang masam seperti cuka, dan beberapa jenis buah-buahan seperti nangka serta makanan pedas mungkin memburukkan lagi keadaan atau gejala gastrik yang dihidapi.


TANDA-TANDA GASTRIK:

Antara tanda-tanda yang dihidapi oleh seseorang yang menghidapi gastrik ialah:

* Terdapat pesakit yang mengalami gastritis atau hakisan perut tanpa gejala klinikal
* Sesetengah pesakit merasakan gejal-gejala kesakitan semasa lapar dan mereka terpaksa mengambil makanan yang lebih kerap untuk mengurangkan rasa sakit tersebut
* Pendarahan gastrousus boleh berlaku pada pesakit yang menderita masalah yang lama, malah 25 hingga 30 peratus penyebabnya ialah kerana hakisan (gastritis erosif).

Itu je la nak citer..wassalam..

5 comments:

  1. @armour..thanks for the additional info..i will check

    ReplyDelete
  2. syukur..hambe tiada sakit gastrik!

    >slm kenalan<

    ReplyDelete
  3. @Uruchimaru: ok la xde..perot tuan hamba sihat..hehe..salam perkenalan..

    @kopimacy: ok..sharing is caring!

    ReplyDelete